Molnet på väg bort – GlobalConnect satsar på Havet

Nyhet från 2020-04-01

Stockholm, Sverige. 2020-04-01.

GlobalConnect ökar sitt fokus på havstjänster i Sverige. Genom att erbjuda både fiber och tjänster kopplade till nätverk, IT-säkerhet och nu även Havet.

GlobalConnect levererar datakommunikationstjänster i Norge, Sverige, Danmark, Finland och Tyskland. Koncernen erbjuder även IT-säkerhet, datacenter, drift och molntjänster. Nu stärker företaget sitt engagemang för tjänster kopplade till Havet och kommer att erbjuda privata, offentliga och hybrida havslösningar.

Grunden är en egenutvecklad teknik som kommer användas – GlobalConnect kallar den för Wifi 7. Den nya spjutspetstekniken som optimerats enligt H2O-principen, där radiovågor genom en speciell komprimering färdas snabbare än ljuset genom vattnet.

Fler vill flytta till Molnet – men få vet varför de ska flytta till Havet.

I en undersökning med 250 norska IT-chefer som genomfördes av GlobalConnect under 2020, så såg man att sex av tio (61,1 %) förväntar sig att flytta mer data till Molnet. Mer än hälften (56,2 %) planerar att byta ut eller uppgradera delar av IT-infrastrukturen inom de närmaste två åren. Bland dessa är molntjänster det område som tydligt kommer att spendera pengar på (36,4%), följt av IT-säkerhet (19,8 %) datornätverk (17 %). Men när vi i samma undersökning frågade respondenterna om deras planer för Havet så visste de inte vad vi menade. En solklar öppning i marknaden menar GlobalConnect Sverige-vd, Regina Donato Dahlström,

– Det sägs att man inte vet vad man vill ha förrän man visar det för dem, därför tror vi att vi kan överraska marknaden med våra havstjänster, avslutar Regina Donato Dahlström.

– Ända sedan vi hittade Molnet och såg att det sakta rörde sig nedåt från Stockholm mot Skåne så anade vi en oroväckande trend – snart blåser det bort. Därför har vi sedan en lång tid tillbaka satsat på Havet, för att kunna möta framtidens utmaningar. Våra specialister bedömer att Havet är här för att stanna, vilket är klart mer redundant och framtidssäkert för inte bara oss utan även våra kunder, säger Mikael Westerlund, CTO på GlobalConnect Sverige.

Att flytta till Havet kräver en fast hand. Flera så kallade alternativa tekniker så som Ånga har presenterats som alternativ till Molnet för både offentliga och privata företag. Men här håller GlobalConnect en tydlig linje.

– Halvdana lösningar så som ångan håller helt enkelt inte. De flesta är derivat från ursprungstekniken Havet, det är det vassaste alternativet till Molnet och vi nöjer oss inte med något annat än det bästa för våra kunder. Vi är kända för vår branschledande kundnöjdhet, och den positionen behåller vi inte om vi försöker spara pengar med halvmesyr så som ångan, avslutar Mikael Westerlund.