Privat Företag

Vill du beställa fiber till hushållet, bostadsrättsföreningen eller företaget, eller aktivera dina tjänster? Växla till Privat.

Press - SE / GlobalConnect och Uppsala kommun tecknar mångårigt avtal

Det här samarbetet ligger mig extra varmt om hjärtat i och med att det är just i Uppsala som vi har våra rötter. Uppsala kommun ligger i framkant i digitaliseringen och visar en stor ambition att modernisera sin datakommunikation och samhällstjänster ytterligare. Att få vara med och bidra till den fortsatta utvecklingen i staden där vår egen resa började ska bli väldigt roligt och spännande, säger Regina Donato Dahlström, Sverige-vd på GlobalConnect, som kommentar till affären.

Avtalet som skrivits mellan oss är mångårigt och ska stärka Uppsalas IT-infrastruktur för att komma igång med framtida tekniker och täcka upp nuvarande behov. Det faktum att Uppsala är en expansiv kommun med hög förväntan på stor tillväxt ställer naturligtvis ännu högre krav på robusta och moderna datakommunikationstjänster. Vilket också lyfts fram tydligt i upphandlingsprocessen.

Fullt utvecklad IT-infrastruktur är en konkurrensfördel

– För kommunen är IT-infrastrukturen en konkurrensfördel. Ska vi kunna erbjuda både näringsidkarare och invånare rätt förutsättningar behöver vi kunna dela data över samtliga delar av kommunen och det kräver att vi levererar bra datakommunikationslösningar, säger Thomas Ekvall, CIO på Uppsala kommun.

Det nya avtalet innebär att Uppsala kommun får en fiberbaserad WAN-lösning över hela kommunen, där drygt 450 siter inkluderas. Verksamheten är omfattande och komplex, och inkluderar allt från styrsystem för fastigheter till uppkopplad belysning och larm för äldreomsorgen

GlobalConnect tilldelades uppdraget redan i december 2017 men upphandlingen överprövades och det är först nu som det kunnat träda i kraft.

– Det är väldigt positivt att vi nu får möjligheten att ta ett omtag kring utvecklingen av vår datakommunikation och på allvar inleder relationen med den GlobalConnect. Det har funnits ett uppdämt behov kring att få på plats en mer modern infrastruktur. I dag lägger vi mycket av våra data både i molnet och on-prem. Det gör att vi behöver ha en framtidssäkrad och flexibel lösning på plats, som vi kan skala upp och ned baserat på behov.

Thomas Ekvall berättar också att rådande pandemi har lyft andra typer av utmaningar än man tidigare varit van vid – och som nu blir enklare att möta.

– Exempelvis anordnar vi olika typer av digitala kulturaktiviteter med strömmad media på våra äldreboenden. Dessutom har vi fått en ökad efterfråga för digital undervisning på våra skolor. Och det är en utveckling som kommer fortsätta även efter att pandemin är över, säger Thomas Ekvall.

– Vi ser det här som ett gemensamt projekt, där vi har ett tätt samarbete och kan diskutera vad som behöver prioriteras. GlobalConnect ställer också krav på oss utifrån sin expertis och det ger oss större möjligheter att utveckla våra digitala verktyg framöver.

Nyheten har bland annat uppmärksammats av IDG. Du kan läsa artikeln här.

Kan mitt företag få fiber?

Med ett bredband via egen fiber slipper ditt företag krångel, får den snabbaste hastigheten och tryggaste uppkopplingen.