Privat Företag

Vill du beställa fiber eller aktivera dina tjänster? Växla till privat (tidigare IP-Only)

Vad är en DDoS-attack och varför pratas det så lite om dem?

Vad är en DDoS-attack och varför pratas det så lite om dem? Kan anledningen vara att vi vet för lite om vad en DDoS-attack är och hur man skyddar sig för att kunna göra det? Om allt detta, och mycket mer, skriver GlobalConnects CTO (Chief Technology Officer) i en debattartikel. Mikael har tidigare skrivit flertalet artiklar inom området it-säkerhet.

När det sker attacker som påverkar stora delar av befolkningen, som vid valet 2018 eller när en stor del av landets största nyhetssajter släcktes ner under flera timmar 2016 får vi veta det. Men alla de små attackerna, de som drabbar mindre företag dagligen får vi sällan, eller aldrig, kännedom om, skriver han bland annat.

Men varför är det så? En anledning kan självklart vara att man inte vill avslöja att man inte har ett fullgott skydd med risken att drabbas igen. En annan anledning är att man kanske inte ens vet om att man drabbats.

Enkelheten att utsätta ett företag, myndighet eller ett helt samhälle för en DDoS-attack är dessutom inte särskilt svårt, även om man inte är hacker. För endast en spottstyver kan man som vanlig privatperson utsätta företag och myndigheter för attacker som får konsekvenser i miljonbelopp för det drabbade företaget eller myndigheten.

– Jag är övertygad om att det är hög tid att vi tar nästa steg i debatten och börjar öppna upp mer om vår sårbarhet – och hur vi hanterar den. Trenderna pekar mot att DDoS-attackerna blir färre – men värre. Det är inte de små angreppen vi borde frukta – de är dessutom relativt lätta att skydda sig emot – utan de stora. Internet är en förutsättning för ett fungerande samhälle idag, en resurs vi alla delar och behöver vårda.

Mikael Westerlund är chef för Säkerhet, Nät, Teknik på IP-Only Enterprise/GlobalConnect sedan 2012 och har mer än 20 års branscherfarenhet.

Läs mer om DDoS-skydd här.

Läs hela debattartikeln här.

Läs även om Mikael Westerlunds uttalanden och råd kring DDoS under Black Friday:
https://www.aktuellsakerhet.se/fler-varningar-infor-black-friday/

https://www.dagensinfrastruktur.se/2019/11/28/sa-kan-en-ddos-attack-sla-hart-mot-nathandeln-under-black-friday/

Kan mitt företag få fiber?

Med ett bredband via egen fiber slipper ditt företag krångel, får den snabbaste hastigheten och tryggaste uppkopplingen.