Privat Företag

Vill du beställa fiber eller aktivera dina tjänster? Växla till privat (tidigare IP-Only)

Skapa säkra lösenord som skyddar dig från att bli hackad

Hackarnas favoritväg in i företag och privatpersoners datorer och telefoner är att knäcka lösenord. Och allt för många har alldeles för enkla koder på sina enheter, dessutom är det få som byter så ofta som de borde.

– Svenskar är generellt tekniska men blåögda. Allt fler attacker riktas mot privatpersoner och den främsta vägen in är svaga lösenord. Det är därför viktigt att sätta säkra koder, använda olika för varje konto och att byta återkommande. För att hålla ordning på alla är det enklast att använda en lösenordshanterare – inte att skriva upp dem på lappar eller i mobilen, säger Mikael Westerlund, it-säkerhetsexpert på GlobalConnect.

Privata konton vägen in till företagen
Enligt Mikael Westerlund sker en hackerattack var elfte sekund i världen mot företag, siffran för privatpersoner är det ingen som vet med säkerhet. ”Det vi vet är att det ligger miljontals svenska e-postadresser med tillhörande lösenord på nätet helt öppet”, säger Mikael Westerlund, och fortsätter:

– Att bolla användarkonton mellan privata och jobb kan vara anledningen till en lyckad attack mot ditt jobb. Och knäcker hackarna dina koder kan också sociala konton, bankkonton, kort och annat vara i fara. Tänk på lösenord som dina nycklar, de lämnar du inte framme för vem som helst.

6 tips som skyddar dig från att bli hackad

  1. Skapa olika lösenord för olika konton och tjänster
  2. Välj lösenord som är lite längre, gärna 8-10 tecken
  3. Blanda stora och små bokstäver, symboler samt siffror
  4. Använd lösenordshanterare och aktivera flerfaktorinloggning där det går
  5. Nyttja inte lösenordet till lösenordshanteraren någon annanstans
  6. Lämna ALDRIG ut dina lösenord

Relaterade artiklar:

Glöm inte säkerheten när du går på semester

Vems ansvar är hemmakontoret?

Seminarium: Vad är en cyberattack och vad gör du när du blivit drabbad?

 

 

Kan mitt företag få fiber?

Med ett bredband via egen fiber slipper ditt företag krångel, får den snabbaste hastigheten och tryggaste uppkopplingen.