Pop-up-butiken – det moderna skyltfönstret
Allt mer shopping flyttar online. Men kunder vill fortfarande kunna komma och se och klämma på det som de ska handla. Ett alternativ till dyra butikshyror och personalkostnader kan vara det moderna skyltfönstret: pop-up-affären.
Pop-up-butiker låter väldigt 2020. Men att sälja sina varor på det här sättet är verkligen ingen ny idé. Temporära handelsplatser har varit en del av mänsklighetens historia åtminstone sedan decembermarknaden i Wien, 1298. Dock, om vi ska titta på dess nuvarande form, där varumärken använder pop-up-butiken som kombinerad affär och marknadsföringsfönster, kan vi spåra trenden till LA, och endags-eventet The Ritual Expo 1997. Ett event som beskrevs som ”the ultimate hipster mall”.
Inledningsvis var The Ritual Expo designad som ett möte mellan nattklubb och shopping, men blev med tiden en möjlighet för icke etablerade designers och små märken att få ett skyltfönster mot en urban publik med kulturellt kapital. Det dröjde inte länge innan jättar som Levi’s och Motorola ville hoppa på tåget. Grundaren till The Ritual Expo, Patrick Courrielche, kallas i dag för ”föräldern till pop-up”.
Hipster eller ej – en framgångsrik pop-up lyckas kombinera en känsla av exklusivitet, på grund av den tidsbegränsade perioden butiken är på plats, med att bygga ett starkare varumärke för den butik som på daglig basis kanske enbart har kundmöten online. En pop-up blir en möjlighet att sätta ett visuellt koncept och skapa en konversation kring sitt varumärke.
Kreativ varumärkesbyggare
Bland de mer kreativa sätten att använda konceptet hittar vi lågprismärket Fruit of the Looms koncept ”Früt”. 2016 skapade de en pop-up i ett köpcenter i Georgia, USA. Butiken var inredd med en närmast parodisk känsla av exklusivitet, där färgglada och kraftigt överprissatta underkläder hängde från träd. Ingen av kunderna förstod att de handlade Fruit of the Loom-underkläder förrän de kom till kassan. Då vändes en panel med den klassiska ”Fruit of the Loom”-loggan upp och avslöjade illusionen.
Det här påminner lite om när den brittiska stjärnkocken Michael Wignall öppnade pop-up-restaurangen Dill i Stockholm och serverade exklusiva avsmakningsmenyer under en månads tid. Haken? Allt var lagat med ingredienser från lågpriskedjan Lidl. PR-boosten när det avslöjades att Michelin-kocken serverat gästerna mat från lågpriskedjan blev enorm.
Men en pop-up behöver inte vara ett genialt pr-trick. Med stabila uppkopplingar och betallösningar som inte kräver något avancerat kassasystem har det blivit enklare än någonsin att bedriva pop-up-verksamhet. Med den digitala infrastrukturen på plats kan retailers ägna sig åt att maximera shoppingupplevelsen för sina kunder.
Hört talas om SD-WAN? En sådan smidig nätverkslösning gör det möjligt att ha flera parallella uppkopplingar samtidigt och alltid ha en tillgänglig som backup. Med SD-WAN går det även snabbt att addera en ny verksamhetsadress, vilket är idealiskt om man vill öppna en pop-up. GlobalConnect erbjuder skalbara lösningar som gör att både kassa och IT fungerar klanderfritt.
Rätt teknik en förutsättning
Många som vill testa sig fram med pop-up har sin basverksamhet online, och vill använda tillfället för att knyta kunder närmare sig. Det finns många spännande tekniska lösningar som kan bidra till att skapa en sömlös upplevelse mellan pop-up och online.
Du kan exempelvis kompensera för den ofta begränsade ytan i en pop-up genom att börja konversationen med kunder redan när de befinner sig på gatan utanför. Beacons, en förlängd version av WiFi, är ett system som baseras på bluetooth. Det är en liten dosa som enkelt monteras exempelvis vid entrén till en affär, och har en extremt lång batteritid – allt från några månader till fem år beroende på användningsområde. Beacons möjliggör exempelvis att pusha erbjudanden direkt till kundens telefon när de är upp till 70 meter från entrén. För exempelvis foodtrucks, som inte har en fast adress, kan det här vara skillnaden mellan att kunderna inte hittar dit, till att sälja slut på luncherbjudandet.
Beacons är lätta att transportera. Retailers kan snabbt flytta dem mellan olika adresser, samtidigt som det i praktiken innebär en möjlighet att flytta med sig hela sortimentet.
Får varorna inte plats på hyllorna? Montera en beacon vid hyllan och ge kunden möjlighet att se vad som finns tillgängligt online. Storlekar och andra färger kan enkelt presenteras på kundens mobil. På det sättet ser kan kunden klämma och känna på varan, och sedan beställa den online och få den hemlevererad till dörren.