Privat Företag

Vill du beställa fiber till hushållet, bostadsrättsföreningen eller företaget, eller aktivera dina tjänster? Växla till Privat.

Så kan it-avdelningen stötta hemmakontoret

Före pandemin var företagets kontorslokaler den självklara utgångspunkten och hemmajobb undantagsfall. Idag är det annorlunda. Vi vill kunna arbeta hemifrån och det ska fungera precis lika bra som från kontoret.

Pandemin har lett till att hemarbete har blivit det nya normala. Bostadsannonserna speglar förändringen på ett tydligt sätt där var och varannan bostad numera har ett ”hemmakontor”. Samtidigt är de flesta hushåll inte optimerade för arbete på distans.

Utmaningarna finns på två fronter – dels hos den anställda, dels hos arbetsgivaren. Den som jobbar hemifrån saknar ofta ett ordentligt kontorsutrymme med en avskildhet från hemmets distraktioner och sitter på ett eget nätverk. Arbetsgivaren har å sin sida nu plötsligt krav på sig att kunna agera på distans. Var arbetsgivarens ansvar börjar och slutar är ofta otydligt och vi kommer sannolikt att få uppleva konsekvenser av detta nya normala under lång tid. Vi har hittills fått uppleva fenomenet med roliga kameraincidenter med katter, barn eller oönskade badrumsvyer. Morgondagen kommer säkerligen innebära ytterligare insikter om vad hemarbete gör för vår hälsa och tyvärr även fler säkerhetsincidenter.

Hemarbete skapar ändrade förutsättningar för it-säkerhet

En mycket central del av en god arbetsmiljö är givetvis internetuppkopplingen. I hemmet finns visserligen ofta snabbt internet, men andra familjemedlemmar kan stjäla viktig bandbredd genom att exempelvis strömma film. Eller så sitter man för långt från den trådlösa routern vilket kan ge en dåligt fungerande anslutning. 

De tekniska kraven som ställts på kontoret gäller nu även de anställdas hem. Snabbt och säkert bredband, nätverk och WiFi krävs där det även ofta finns andra familjemedlemmar och enheter med helt andra krav och behov. Det här är en utmaning arbetsgivaren behöver kunna hantera. 

Säkerheten är ett område som ofta glöms bort av de anställda. Här ligger fokus i stället på att få vardagen att fungera, och det är inte alltför ovanligt med bristfälliga eller delade lösenord, delade datorer eller lokal datalagring. Den anställda förväntar sig också full åtkomst till företagets resurser samt snabb hjälp när någonting går fel. För en organisation med hundratals anställda blir det här en stor utmaning, framför allt för it-avdelningen. 

Problem med nätåtkomst och datakapacitet återkommande problem

Nätåtkomst och datakapacitet är ett återkommande problem it-avdelningen. Många oroar sig även för bristande it-säkerhet och bedömer att risken för it-attacker är större hemmakontoret än kontoret. Den positiva nyheten är att det finns bra nätverkslösningar som ger möjlighet att kontrollera och säkra medarbetarnas hemmakontor distans. 

SD-WAN är en del av lösningen

GlobalConnects tjänst SD-WAN, eller Software Defined Wide Area Network, ger it-avdelningen insikt i hur man kan förbättra prestandan och öka användarupplevelsen. Eftersom tjänsten omfattar både nätverket och de anställdas datorer, kan it-avdelningen kontrollera hemmakontoret och jobba proaktivt genom att mjukvaran slår larm om något händer med anslutningen. Den här lösningen kan begränsas till att bara styra de applikationer och tjänster som är relaterade till företaget – all annan trafik kan släppas ut lokalt. 

Om en anställd ringer in hemifrån och upplever sig ha kontinuerliga problem så kan it-avdelningen se hur det egentligen ser ut hemma hos medarbetaren när det gäller till exempel nätuppkoppling. Därmed kan de ge bättre och effektivare förslag om vad som ska åtgärdas i bostaden. 

Kanske handlar det om att be barnen sluta titta på Netflix, eller helt enkelt att medarbetaren ska placera sig närmare sin router. It-avdelningen kan alltså ge en guidning över konkreta åtgärder som kan vidtas på distans och slipper skicka hem en it-tekniker. Man kan summera SD-WAN som en brandvägg som kan styras från it-avdelningen, en VPN-uppkoppling, och en kvalitetskontrollant i ett paket.  

Relaterade artiklar:

Vems ansvar är hemmakontoret

Läs mer om fördelarna med SD-WAN här

Skapa bra lösenord som skyddar dig från att bli hackad

Kan mitt företag få fiber?

Med ett bredband via egen fiber slipper ditt företag krångel, får den snabbaste hastigheten och tryggaste uppkopplingen.