Privat Företag

Vill du beställa fiber eller aktivera dina tjänster? Växla till privat (tidigare IP-Only)

Glöm inte säkerheten när du går på semester

Äntligen är sommaren här och för många av oss blir det lata dagar vid poolen, i stugan eller skärgården. Även om vi vet att många kopplar av under semestern finns det fortfarande ett antal anställda som kombinerar semesterliv med arbete. I en undersökning som Apollo har genomfört uppger 21 procent att de jobbar lite under semestern.

Det finns ingen uppkoppling i världen som är helt säker och sommaren är högsäsong för bedrägerier. Därför vill vi på GlobalConnect ge några enkla tips kring it-säkerhet under semestern, oavsett om du tar helt ledigt eller kombinerar sommaren med jobb.

 

1. Kom ihåg att uppdatera din dator, telefon och andra enheter

Det viktigaste är såklart att ha ett lösenord på alla dina enheter och aldrig lämna dem olåsta. Men det är också en god idé att uppdatera dina enheter eftersom funktioner i appar och olika mjukvaror snabbt blir föråldrade. Leverantörer utvecklar kontinuerligt säkerhetsuppdateringar som bidrar till din säkerhet. Gör dig själv en tjänst och uppdatera – då är du bättre förberedd.

 

2. Ha koll på dina saker 

Kanske ett banalt tips, men håll extra koll på din dator och telefon i till exempel säkerhetskontroller. Speciellt om du har med dig din arbetsdator på semestern. Det är lätt att ta med sig fel dator eller telefon, eftersom nästan alla ser likadana ut. Ett ytterligare tips är att inte ta med fler enheter än nödvändigt – då har du mindre att förlora.

 

3. Var försiktig med öppna nätverk och gästnätverk

Öppna nätverk kan vara mer riskfyllt än om du använder ditt mobilnät. De allra flesta mobilabonnemang har idag fri användning av mobildata inom EU/EES, så om du ska skicka ett par mejl från flygplatsen, restaurangen eller lobbyn är det smartare att helt enkelt koppla upp dig mot mobildata.

 

4. Var försiktig med vad du klickar på

Semestern är högsäsong för bedrägerier både fysiskt och online. Gör dig inte sårbar för cyberattacker via mejl, bilagor eller länkar. Är det en okänd mejladress, tveksam avsändare eller en konstig länk – klicka inte.

 

5. Ta hand om barnens internetvanor

Lånar du ut din surfplatta eller telefon till barnen för att bevara familjeidyllen runt middagsbordet? Detta är förståeligt, men håll koll på vad de gör. Som nämnts ovan är det lätt att bli lurad av sofistikerade hackare och barn är mindre kritiska. Gör några regler för vad som är okej och inte.

 

Relaterade artiklar:

Skapa säkra lösenord som skyddar dig från att bli hackad

Kan mitt företag få fiber?

Med ett bredband via egen fiber slipper ditt företag krångel, får den snabbaste hastigheten och tryggaste uppkopplingen.